God sommer 2Det er blevet sommer igen: Studenterne er sprunget ud, vi skålede med dem og sagde farvel i fredags, og vi festede efterfølgende med vores kolleger, glædede os til en lang ferie, til at komme ned i gear og op i hængekøjen. Men midt i euforien over at være nået igennem årets opgaver lurer altså også den lille tristhed det er at skulle sige farvel: Til studenter man har kendt i 3 år og set blive voksne, eller til gode kolleger som af den ene eller anden grund ikke længere skal være en del lærerværelset. Nogle kolleger går på pension mens andre skifter job.

Husk nu at fortælle din gode kollega hvordan han/hun har været med til at inspirere dig. Det er sgu vigtigt at fortælle hinanden at man har sat værdsat hinandens arbejde, og det er vel nærmest umuligt at sætte en pris på den værdi det har for modtageren af rosen.

Skal en kollega skifte til en anden skole, og vil I gerne holde den faglige kontakt ved lige, så kan I måske aftale at dele erfaringer fra det næste udviklingsprojekt I hver især involverer jer i, eller aftale at dele det næste nye forløb I producerer, eller aftale at I sender hinanden en anmeldelse af den næste lærebog/bog om pædagogik I læser. På den måde kan I måske netop udnytte den inspiration der ligger i at bevæge sig i forskellige miljøer.

Men mindst ligeså vigtigt som at sige ordentligt farvel er det at sige ordentligt goddag, og her er fem måder at hilse nye kolleger velkommen på:

  1. Inviter din nye fagkollega med til eventuelle faggruppemøder der afholdes inden sommerferien eller umiddelbart før skoleåret igen starter op.
  2. Lav en screencast med en virtuel tour af de administrative systemer. Der er så meget at sætte sig ind i de første par dage at en enkelt gennemgang hvor man sammen sidder og kigger på en computerskærm, sjældent fungerer rigtig godt. Den virtuelle tour giver den nye kollega mulighed for at sætte sig ind i systemet i sit eget tempo, og før han/hun egentlig starter på skoleåret. Det kan lette forberedelsen enormt.
  3. Vær behjælpelig med undervisningsforløb og konkrete ideer. Del så meget relevant materiale som muligt med den nye kollega – uden at drukne denne. Måske kan du oprette en dropbox som du deler med vedkommende, hvor du lægger det mest relevante over i velorganiserede mapper. Husk at fortælle den uprøvede underviser hvordan man kan bygge en time op.
  4. Sæt dig sammen med den nye kollega til de første pædagogisk råds møder (eller hvad de nu hedder rundt om på skolerne), således at du kan hjælpe kollegaen med konteksten for de forskellige punkter på dagsordenen.
  5. Gør det til en vane de første par måneder at spørge din nye kollega en gang om ugen hvordan det går med arbejdet. Spørg gerne konkret ind til bestemte projekter, klasser, forløb osv. Og vær så klar med at hjælpe med anvisninger hvis din kollega har brug for hjælp.

Jeg siger også farvel: Det er sommer, og jeg skal holde ferie og få slappet rigtig grundigt af inden familieforøgelsen til august. Men jeg blogger lige et par gange i august inden den bette nye melder sin ankomst. Så klik endelig ind igen i starten af august. Rigtig god ferie!