Så er skoleåret vist så småt begyndt rundt omkring i landet med møder og planlægning. Hos os begynder eleverne at sive ind på skolen igen fra på mandag, og her kommer syv små (nye og gamle) forslag til aktiviteter, man kan lave med eleverne i den første time – både elever man møder for første gang, og dem der vender tilbage.

Til de nye elever:

  1. Lad eleverne skrive et brev til deres fremtidige selv. Her skal de reflektere over deres forventninger til både skolen og klassen, men også til faget og læreren. Gem brevene, og vær klar til at give dem tilbage til eleverne, når de engang bliver studenter. Men læreren må selvfølgelig gerne tage brevene med hjem og smuglæse dem, for det giver en god indsigt i, hvilke elever man her har med at gøre.
  2. Lad eleverne individuelt formulere fem ord, de forbinder med faget (fx kedeligt, sjovt, inspirerende, kreativt….). Sæt dem herefter i grupper á fire, og lad dem nu udveksle ord. De skal selvfølgelig forklare, hvorfor de synes, faget er kedeligt, sjovt, inspirerende…. De ord, som mindst to elever i gruppen har tilfælles, skal skrives op på tavlen, og efterfølgende kan læreren så kommentere disse ord, og hvad der kan gøres for at nedbryde fordomme eller for at leve op til de høje forventninger, elever måtte komme med.
  3. I stedet for at tale om sig selv kan eleverne tale om læreren. Lad dem i mindre grupper analysere læreren: Hvor og hvordan bor læreren? Hvor tager læreren på ferie? Familie? Fritidsinteresser? Og så videre. Når de har gjort det, skriver de måske nogle overvejelser på tavlen, eller der samles bare op mundtligt i plenum. Læreren be- eller afkræfter udsagn og præsenterer derved sig selv. Men øvelsen kan også bruges til at tematisere den analytiske kompetence.
  4. Lidt i samme dur kan elever lære hinanden bedre at kende ved at give naboen deres fem seneste indlæg på sociale medier eller fem billeder på deres kamerarulle. Naboen skal nu skrive en lille prosatekst om makkeren ud fra det indtryk, der gives. Efterfølgende læser makkerparret deres tekster højt for hinanden, og de korrigerer hinandens fejl-analyser.

Til de elever, der vender tilbage:

  1. Lad eleverne skrive motiverede ansøgninger til nogle af de emner, de kan vælge imellem i løbet af året.
  2. Eleverne laver ‘find en der...’-øvelser med repetitionsspørgsmål,
  3. Eleverne skriver et brev til sig selv (og læreren) om alle deres ambitioner for faget dette skoleår. Hvordan vil de arbejde med faget for at nå deres mål? Brevet kan bruges som udgangspunkt til en midtvejsevalueringssamtale i januar: Har eleverne formået at arbejde med faget som de ville? Har de mistet motivationen? I så fald, hvad kan gøres for at få den tilbage?

Rigtig god skolestart derude!