Kreative skriveøvelser giver eleverne mulighed for lege med sproget og udforske sproglige virkemidler og sammensætninger, som der måske ikke altid er plads til, når de skal skrive inden for de gængse eksamensgenrer.  Derudover kan kreative skriveøvelser bruges som et remedieringsredskab, der netop kan facilitere læringen. Og så er der simpelthen ikke noget bedre end at se elever, der måske ikke normalt er så fremme i skoene, udfolde sig kreativt og legende om faglige emner. Så her kommer et par forslag til kreative skriveøvelser, der kan bruges i undervisningen, i dansk eller i fremmedsprog – det er vel aldrig for tidligt at begynde at bruge det sprog man nu engang har til rådighed, kreativt.

1)      6 Word Stories. Stjæl Hemingways 6-ords-novelle, eller I hvert fald konceptet:
        For sale: baby shoes. Never worn.
       Omskriv en litterær tekst I netop har læst til en 6-ords-novelle. I kan evt. poste resultatet på Twitter under twittertråden #seksordsnovelle, hvor rigtig mange nordiske twitterbrugere allerede har været inde og skrive deres bud på 6-ords-noveller. I kan også lade jer inspirere af denne TEDTalk af Sebastian Wernice , som koger 1000 TEDtalks ned til 6 ord, og bruge samme koncept på at samle op på emner, moduler (som en slags ton-timen-ned), begreber eller sagprosatekster.
2)      denne side på Daily Writing Tipskan du se 10 experiential writing prompts, som nok skulle kunne sætte noget krea-skrivning i gang, om end de måske kan være sværere at knytte det direkte til et emne I har studeret.
3)      I en bog om at skrive af den canadiske forfatter Jack Hodgins giver han et par rigtig fine tekstindledere til ’free-fall pages’, som Hodgins kalder det:
a.      The most frightening person in my childhood was…
b.      If I were prime minister…
c.       Was I anxious to grow up?
d.      If I ever get a chance to avenge myself upon X…
e.      Hey? Don’t ask me nothin’! Like, hey, man – what do I know about….
f.        School, school, school, I wonder if….
(Hodgins, Jack: A Passion for Narrative: A guide for writing fiction. M&S, 2001).
Startsætningerne kan eventuelt bruges til at sætte fokus på character og setting (også i dansk eller andre fremmedsprog end engelsk). Hvordan skabes disse to elementer rent sprogligt i en tekst?
4)      Lad jer inspirere af disse 29 trin til at fremme kreativiteten.   

5)      Fyldepennen findes der et hav af inspirerende skriveøvelser. Jeg har selv brugt et par stykker af disse i 1. g dansk i forbindelse med et skriftlighedsforløb i et modul hvor der var særlig fokus på kohærens og kohæsion. Vi brugte de samme tekster senere i mundtlighedsforløbet, hvor eleverne nu skulle bytte tekster og indtale den tekst de fik i en audioboo. Pointen var nu at eleverne skulle tænke over at læse teksten dramatisk op, og da vi efterfølgende lyttede til et par af de indtalte eksempler, lyttede vi efter særlige kendetegn på skriftsprog og særlige kendetegn på talesprog i oplæsningen.
EP