Denne blogpost er mit forsøg på at skabe interaktivitet i blogosfæren og få bloggere i undervisningsverden til at give deres bedste tips på emner jeg interesserer mig særligt for, videre. Er du blogger i undervisningsverden (måske er din blog nævnt på Guldgrubelisten), så kommer her 5 emner som jeg godt kunne tænke mig at du gav svar på på din blog.

  1. Dit bedste tip til at skabe et godt undervisningsmiljø.
  2. En kort beskrivelse af en af din mest succesrige undervisningssekvens (du bestemmer kriterierne).
  3. Det IT-værktøj du gang på gang vender tilbage til.
  4. Den ’analoge’ arbejdsform du gang på gang vender tilbage til.
  5. Dit bedste tip til at finde ny inspiration til din undervisning.

Mine egne svar kommer her:

  1. Sørg for at bruge masser af humor i timerne. I må gerne grine og også gerne af jer selv. Vær det gode eksempel, og grin ad dig selv.
  2. Når klassen læser et digt (på SMARTBoardet), og vi tolker digtet på baggrund af ord de umiddelbart lægger mærke til i digtet. Vi deler de ord eleverne ’tilfældigt’ har valgt, ind i semantiske skemaer og bruger kun deres egne umiddelbare reaktioner til tolkningen. Det giver virkelig en fornemmelse af at det er dem der låser digtet op, og ikke læreren ved hjælp af tyve forudbestemte arbejdsspørgsmål. Jeg har lavet dette flere gange fx med Sophus Claussens Verbena i dansk, og det er altid en succes.
  3. Jeg vender altid tilbage til Audioboom og Soundcloud. Disse lydoptagerprogrammer er uundværlige som sproglærer, og i dansk synes jeg de er super til at skabe og holde fokus i et gruppearbejde hvor man kan kræve en tre-minutters Audioboom som opsamling på de væsentligste resultater fra arbejdet.
  4. Speed dating går aldrig af mode for mig. Eleverne får talt med så mange forskellige klassekammerater, og da de ikke skal diskutere emnerne/spørgsmålene så længe ad gangen, synes jeg altid at de virkelig får talt løs under hele øvelsen.
  5. For tiden er det de faglige Facebookgrupper, som jeg er medlem af. Her poster en masse undervisere der underviser på samme niveau som mig, rigtig gode forløbsideer og materialer.
EP