Fra dette skoleårs start har vi på min skole afskaffet den femminutterspause som hvert modul ellers var udstyret med. Det betyder at eleverne nu har 95 minutters uafbrudt undervisning i stedet for 90 minutter afbrudt ca. halvvejs af en pause der alligevel aldrig helt kunne holde sig inden for de fem minutter. Men vi ved selvfølgelig også at de færreste af eleverne kan arbejde helt koncentreret i 95 minutter i en undervisningssituation uden nogen former for afbræk. Min kollega Sidsel har lavet en stribe gode råd til hvordan man optimalt får udnyttet de ekstra fem minutters undervisning så koncentrationen ikke mistes.

Og her er så mine forslag til små faglige afbræk til engelsk og dansk, som kan bruges når elever er hurtigt færdige med en opgave og skal vente på resten af klassen, eller når klassen har fortjent en lille faglig pause.

Engelsk

Træn sammensatte ord på engelsk i det lille spil word vine, som nok starter lige let nok, men nok skal blive sværere.

Activities for ESL Students er der masser af grammatikopgaver og glosetræningsøvelser eleverne kan arbejde med.

Lad eleverne træne ordklasser ved at spille enten Word Invasion eller Panda Mayhem

Eller send eleverne på Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary for at tage nogle quizzer om stavning og ordforråd. Hvad med fx Name That Thing?

Endelig kan eleverne donere ris til den 3. verden og samtidig udvide deres ordforråd: Send eleverne ind på  Free Rice hvor de donerer et riskorn hver gang de svarer rigtig på en glose.

Dansk

sproget.dk kan du sætte eleverne til at løse forskellige grammatiske opgavetyper under leg og lær.

Send eleverne på Helt Normalt eller RokokoPosten, og giv dem lov til at læse satiriske nyheder.

dr.dk/undervisning findes også en stribe stave-, kommaterings- og glosespil, som nok er tænkt til folkeskolen, men som en gymnasieelev garanteret også kan have gavn af at få genopfrisket

EP