– Måske kan et indslag om Rytteriet, som i 2010 fik DRs Sprogpris (særpris) for deres evne til at aflæse forskellige befolkningsgruppers brug af sprog og evne til at gengive det. Brug Rytteriet som et oplæg til at tale om sproglig variation og stilistik, og hvorfor det er væsentligt at kunne afkode andres jargoner og tilpasse sin egen til bestemte situationer.

– For at få interessen for litteraturlæsning vakt, vil jeg prøve med lidt storytelling omkring elevernes egne minder omkring litteraturlæsning. Jeg vil starte med at fortælle min egen historie: Fortælle om et par af de bøger mine forældre læste højt for mig på sengekanten som barn, eller måske lave en lille film om bøgerne på min bogreol og nogle af de oplevelser jeg forbinder med disse bøger, og hvad de siger om mig. Og så skal eleverne gøre det samme.

– Man kunne også bede eleverne lave en antologi med udvalgte passager er deres yndlingslitteratur med små korte introduktioner til hver passage (hvorfor er den valgt). Selvfølgelig skal der også designes et relevant cover til antologien.

– Min skole købte i år et klassesæt af Lars Husums Mit venskab med Jesus Kristus, som jeg har besluttet at åbne værklæsning med. Her er der endelig en roman som også engagerer drengene i litteraturlæsning i en sådan grad at jeg skulle være et skarn om jeg ikke ville bruge romanens potentiale her. Romanen er underfundig, tragisk, bevægende og underholdende og lægger op til diskussioner om kodeblanding (fiktion og fakta), om tone og stil og om Jesus uden religion – på den sjove måde. Filmrettighederne er solgt til Nimbus Film, men eleverne kan måske hjælpe Nimbus lidt på vej og i forbindelse med et medieforløb prøve at udvikle et filmmanus over romanen eller dele af den?

– Lars Husum har jo udgivet andet end Mit venskab med Jesus Kristus, og jeg har overvejet om vi måske skal læse uddrag fra Jeg er en hær, om vi skal arbejde med et par af hans klummer fra Kanten på P1 (hvis de kan støves op), og om vi måske også skal arbejde med hans dramaer, f.eks. Slagtehal Alfahan som har præmiere i foråret 2012. Det kan godt være jeg lyder som en lallende groupie, men jeg kan ikke lade være med at mene at en forfatter der i den grad kan vække læselysten hos de 16-18-årige uden at blive banal, er en diamant. Du kan læse mere om Husum på hans blog http://www.larshusum.dk/

EP